Jak już ostatnio wspomniałam, dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepysznościowe ciacho.
Składniki:
- 25 dkg masła
- 30 dkg cukru
- 4 jaja
- 30 dkg mąki
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 250 ml soku jabłkowego
- 40 dkg śmietany kremówki (30 %)
Wykonanie:
Masło utrzeć na puch z 20 dkg cukru. Ucierając wbijaj po 1 jajku. Wymieszaj z dwoma rodzajami mąki i kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Piecz 25 min w 175 st.C
W czasie gdy piecze się ciasto, obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach. Zalewamy 200 ml soku jabłkowego, dodajemy 5 dkg cukru i gotujemy ok 3 min. W pozostałym soku rozrabiamy budyń i wlewamy do jabłek. Mieszając, chwilkę gotujemy. Gdy ciasto się upiecze, wyciągamy je z piekarnika i na gorące wykładamy gorącą masę jabłkową. Rozsmarować i pozostawić do ostygnięcia. Potem wystarczy tylko ubić śmietanę i rozsmarować na jabłkach. Gotowe.
Ja miałam akurat mało jabłek i dlatego są mało widoczne na zdjęciu, ale mogę zapewnić że ciacho jest bardzo smaczne.
Smacznego!
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i dziękuję za przemiłe komentarze odnośnie naszyjnika. Nie ma nic bardziej budującego niż miłe słowo. Dziękuję :-)
Mniam!Muszę je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu wszyscy uwielbiają to ciasto, więc polecam :-)
UsuńWygląda pysznie. Przepis prosty. Upiekę na 20-te urodziny syna. Pozdrawiam Maria
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po wyróżnienie.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) szkoda, że mam popsuty piekarnik :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
bardzo ciekawe i zapowiada się smakowicie
OdpowiedzUsuń